Dummy switch in Domoticz toelichting

Er zijn veel handleidingen en tutorials te vinden over domoticz en zijn toebehoren. Wat mij destijds als “beginner” opviel was dat er over diverse termen werd gesproken die mij geheel onbekend voorkwamen. Een hiervan was de dummy switch.Hoewel de handleidingen en tutorials vaak goed geschreven zijn waren deze voor mij niet of nauwelijks uit te voeren.

In dit artikel geef ik een toelichting over de Dummy Switch ook wel dummy.

Wat is een dummy switch?

Een dummy switch is een “virtuele” schakelaar. Zo heb je voor je lamp een schakelaar aan de muur hebt om de lamp aan en uit te zetten. Binnen Domoticz kan je zo een actie aanmaken met een dummy switch.

Een dummy switch is dus een schakelaar waar je een bepaalde actie aan kan hangen.

Waarom gebruik je een dummy switch

Zoals hierboven al benoemd is een dummy switch dus een schakelaar binnen domoticz waar je bepaalde acties aan kan hangen. Omdat de hardware, bijvoorbeeld een lamp, niet uit zichzelf kan bepalen of hij aan of uit moet staan, kijkt de lamp naar Domoticz. Als de dummy switch op “aan” staat, zal de lamp een signaal krijgen om aan te gaan, staat hij op “uit” krijgt de lamp een signaal om uit te gaan.

Ook kun je meerdere dummy switches koppelen met als doel bijvoorbeeld een lamp alleen aan te zetten als er iemand de kamer binnen komt.

Voorbeeld van een praktijksituatie

Er zijn oneindig veel toepassingen die je met behulp van een dummy switch kan uitvoeren. Hieronder een voorbeeld voorzien met uitleg.

Ik wil alles in de woonkamer uitschakelen wanneer ik ga slapen. Hier heb ik een slaapstand voor aangemaakt.

Handmatige slaapstand

De apparaten die ik wil uitschakelen zijn verlichting, verwarming en multimedia. Deze zijn ook allemaal gekoppeld aan Domoticz en bevatten een aan/uit switch. Door het toevoegen aan één dummy switch die vervolgens de actie heeft om al deze aan/uit switches uit te schakelen heb ik al een heel goed begin gemaakt aan de slaapstand van mijn woonkamer.

Het voordeel van de bovenstaande methode dat alles direct in werking treed en altijd op de tijd die ik zelf kies. Het nadeel blijft dat ik alsnog zelf actie moet ondernemen.

Automatische slaapstand

Vervolgens heb ik de slaapstand verder uitgebreidt met een fysieke knop. In mijn geval een Logitech Harmony Ultimate afstandsbediening en een aanwezigheidsdetector. Hiermee kan ik de slaapstand verder uitbreidden.

Door een dummy switch aan te maken als er 15 minuten geen beweging is gedetecteerd en tweede dummy switch voor de status van de tv kan ik nu de slaapstand van mijn woonkamer automatisch inschakelen door middel van 3 dummy switches.

Ik laat de eerste dummyswitch, slaapstand woonkamer pas inschakelen als de dummy switch beweging woonkamer en status van tv “uit” staan. Ook heb ik ingesteld dat dit alleen tussen 21.30 en 06.00 mag plaatsvinden. Zodra beide op “uit”  staan en het na 21:30 of voor 06:00 is zal de “slaapstand woonkamer” inschakelen en alle apparaten uitschakelen.

In mijn situatie is het zo dat als ik niet beneden ben na 21:30 en de tv uit staat ik in bed lig of weg ben. De woonkamer mag dan in ieder geval in slaapstand. Momenteel ben ik bezig met het schrijven van een tutorial die alle in en outs m.b.t. de automatische slaapstand bevat. Alle script, switches, afhankelijkheden, etc zullen daar aan bod komen.

Tot slot

Heb je nog een vraag of opmerking hebben m.b.t. dummy switches? Stel ze gerust onderaan dit artikel en ik doe mijn best de vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geen stemmen aanwezig)
Loading...