Google Home Mini review en installatiehandleiding

Afgelopen week heb ik mijn Google Home Mini ontvangen. Om hier direct goed mee aan de slag te kunnen heb ik vooraf al bepaald wat ik er minimaal mee wil kunnen en heb dit ook uitgezocht. Nu is het tijd om deze te gaan configureren.

Lees hier mijn ervaringen met de Google Home Mini en hoe deze geïnstalleerd kan worden.

Voordat ik de verrijking van mijn smart home ga beschrijven wil ik melden dat ik een apart “Google Home” artikel heb en alle artikelen in één overzicht te vinden zijn via de label “Google Home”.

De ingediënten

 • Google Home Mini
 • Chromecast v2
 • iPhone met Google Home app
 • Philips Hue
 • Logitech Harmony hub
 • Eneco Toon Thermostaat
 • Netflix
 • Spotify Premium

Installatie van de Google Home Mini

Ik beschik thuis niet over een Android device en zal dus alles via een iPhone installeren. Dit zou zover ik heb gevonden geen probleem mogen zijn. De stappen zullen ook grotendeels gelijk zijn aan de stappen van een installatie via een Android device.

 1. Maak een google account aan of gebruik je persoonlijke google account. Ik heb gekozen voor een nieuw account die mijn gezinsleden ook gaan gebruiken.
 2. Download en installeer de Google Home app vanuit de app store.

Configureren van de Google Home

In eerste instantie richt ik mij op het koppelen van het boodschappenlijstje aan de Google Home. Op een later tijdstip ga ik alles volledig optimaliseren. Hier zullen aparte blogs voor worden geschreven per device.

Koppelen met media accounts

 1. Het koppelen van spotify aan je Google Home
  Spotify (en andere supported muziek diensten) kan je koppelen aan je Google Home en deze als standaard dienst instellen voor het afspelen van muziek. Wanneer je de betreffende apps op je telefoon hebt staan kan je deze linken aan Google Home. Dit doe je via “Settings > Music”.
 2. Het koppelen van netflix aan je Google Home
  Net als spotify kan je ook video diensten zoals netflix koppelen aan je Google Home. Deze kan je linken aan je Google Home via “Settings > TV & video”.

Koppelen met chromecast

De chromecast koppeling is er automatisch wanneer je deze als apparaat toevoegd aan de Google Home. Om de chromecast te kunnen gebruiken (met of zonder voice control) moet je deze al in de Home app installeren en configureren. Er zijn geen extra stappen voor nodig om de chromecast te kunnen gebruiken i.c.m. voice control.

Koppelen met Philips Hue

Voordat je Philips Hue kan koppelen aan je Google Home is het belangrijk dat beide apparaten op hetzelfde (WiFi) netwerk zitten. Vervolgens kan je via “Settings > Add > Set up device” de Philips Hue koppelen. Je hoeft alleen nog je accountgegevens in te voeren en de toestemming te verlenen in de Hue omgeving.

Koppelen met Eneco Toon

Met de Nederlandse versie van Google Home (of assistant) kan je Toon koppelen aan je Google Home. In het Engels is dit niet rechtstreeks mogelijk, al zijn hier wel workarounds voor beschikbaar.

Wanneer je de Nederlandse versie van Google Home/Assistant hebt, kan je beginnen met koppelen, dit doe je door de volgende stappen uit te voeren.

 1. Hey Google, praat met Eneco.
 2. Google vraagt of hij je Toon moet koppelen aan Google, antwoord hier “Ja” op.
 3. Vul je loginggevens in en klik op bevestigen/linken. Je Toon is nu gekoppeld moet Google.

Koppelen met Logitech Harmony

Het koppelen van de Logitech Harmony kan alleen als je telefoontaal/regio op Engels (US) (en mogelijk ook Australia, Canada en UK staat ingesteld.). Vervolgens kan de Logitech wel gebruikt worden als je de telefoontaal/regio ook weer terug zet in het Nederlands. De bediening is momenteel alleen mogelijk in het Engels.

Om je Logitech Harmony te koppelen moet je de volgende stappen uitvoeren.

 1. Zet je telefoontaal/regio op Engels (US).
 2. Hey Google, Talk to Harmony
 3. Open de Google Home app, er verschijnt een venster waar je vervolgens kan inloggen op je Logitech Harmony omgeving.
 4. Geef toestemming.

Voorlopige conclusie

Op moment van schrijven kan ik nog geen volledige beoordeling geven. Mijn eerst ervaringen zijn echter dat het gebruik een beetje onwennig aanvoelt. Dit heeft diverse redenen, zo heb ik nog niet alles goed geconfigureerd, staat de taal op Engels terwijl ik veel Nederlandse benamingen heb gebruikt en draait de Nederlandse taal inmiddels op de Google Home welke op het moment van schrijven nog erg buggy is.

De installatie en configuratie

De installatie en configuratie zijn erg eenvoudig. Er is indien nodig veel documentatie te vinden. Een groot minpunt is wel dat diverse features zoals routines buiten de US niet “officieel” beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat je de Google Home niet volledig kan benutten

Het gebruik

Zoals ik hierboven al heb beschreven kan ik nog geen volledige beoordeling geven. Al moet ik aangeven dat ik inmiddels al een paar dagen verder ben, het steeds meer begint te wennen en ik er vaker gebruik van maak. In het Engels gaat de aansturing met mijn woning erg goed, op het moment van schrijven, gaat dit in het Nederlands te vaak niet goed. Dit komt mogelijk omdat Google Home pas 24 oktober officieel in Nederland beschikbaar komt.