Wat is mijn ideale smarthome?

Om te bepalen wat voor mij de ideale smarthome is, is het belangrijk om eerst duidelijk te krijgen wat een smarthome is en hoe ik dit voor mij zie. Dit is het eerste deel van de blogcategorie “Domotica” en hierin geef ik je inzicht in hoe ik een smarthome voor mij zie en wat ik ermee doe.

Wat is een smarthome?

Voordat ik antwoord geef op de vraag “Wat is mijn ideale smarthome” geef ik een korte toelichting over hoe ik een smarthome zie.

Bij een smarthome, ofwel slimme woning, denk ik aan een woning waar dagelijkse kleine dingen vanzelf gaan en de veiligheid toe neemt.

Een voorbeeld van kleine dagelijkse dingen zijn het in/uitschakelen van verlichten of het warmer/kouder zetten van de verwarming.

Een voorbeeld van toegenomen veiligheid is een inbraakalarm of een brandalarm. Nu hoor ik je denken “Hé, maar dat is niet smart!”, nou dat klopt, maar door het te combineren en automatiseren kan je het volledig aanpassen naar jouw situatie.

Nu kom ik eigenlijk al tot de kern. Mijn ideale smarthome bestaat uit een reeks handelingen gebaseerd op mijn levensstijl (en die van de rest van het gezin). Voordat ik dus antwoord kan geven op de vraag “Wat is mijn ideale smarthome?” moet ik dus mijn vaste leefpatronen in kaart brengen.

In mijn ideale smarthome hoef ik geen verlichting in of uit te schakelen, wordt het alarm automatisch ingeschakeld als ik slaap of er niemand thuis is en staat mijn verwarming nooit voor niets te branden.

Leefpatroon slapen

Mijn leefpatroon heeft een aantal vaste patronen. Hieronder beschrijf ik een activiteit inclusief de handelingen die ik hiervoor moet verrichten.

Activiteit slapen: Opsomming

  • (Sfeer)verlichting uitschakelen
  • TV, versterker en media apparaat (decoder, netflix of blu ray speler) uitschakelen
  • Verwarming uitschakelen/kouder zetten
  • Ganglicht aanzetten
  • Alarm inschakelen
  • Overlooplicht aanzetten
  • Badkamerlicht aanzetten
  • Badkamerlicht uitzetten
  • Overlooplicht uitzetten

Activiteit slapen: Toelichting

Deze activiteit zul je vast en zeker (gedeeltelijk) herkennen. Dit is een activiteit waar je veel kleine handelingen moet verrichten. Het is niet zoveel werk, maar wanneer je net lekker in bed ligt en je ziet het ganglicht nog branden is het wel vervelend om je buit uit te komen. Of wanneer je, zoals ik regelmatig de verwarming vergat uit te zetten, je mooi voor niets staat te stoken.

De activiteit slapen kan dan ook een stuk slimmer. Hier heb je buiten een basisstation diverse spullen voor nodig. Ik heb in mijn woning gebruik gemaakt van Toon van Eneco, Philips Hue verlichting, een Logitech Harmony Hub, twee slimme stekkers, een deursensor en een bewegingsdetector.

Binnen de activiteit Slapen worden de Logitech Harmony Hub, slimme stekkers, deursensor en de bewegingsdetector  gebruikt als controle mechanisme voor de automatische slaapstand. Wanneer de Logitech Harmony Hub aangeeft dat de versterker uit staat, de bewegingsdetector 15 minuten geen beweging heeft gezien, het na 21.30 is en de status van de woning niet op “AWAY” staat zullen de verlichting en verwarming op de benedenverdieping worden uitgeschakeld. Ook zal het alarm worden ingeschakeld.

Wanneer de deur die toegang geeft tot de trap open gaat, de versterker staat uit en het is na zonsondergang of voor zonsopkomst dan zal het licht in de overloop en badkamer aan gaan.

De laatste stap is uitschakelen van de laatste verlichting. Dit vind plaats wanneer de telefoon van mij en mijn vriendin in de oplader zitten die zijn aangesloten op de slimme stekkers.

Hoe ik dit technisch heb aangesloten in de sectie tutorials. In de sectie scripts zijn alle losse scripts te vinden.

Tot slot, Wat is mijn ideale smarthome?

Om terug te komen op de vraag “Wat is mijn ideale smarthome?” is het antwoord voor mij vrij simpel. Alle (zoveel mogelijk) dagelijke terugkomende handelingen geautomatiseerd laten uitvoeren.

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geen stemmen aanwezig)
Loading...