Welke persoonlijke data verzameld mijn iPhone over mij?

Door de nieuwe Europese privacywetgeving welke 25 mei 2018 is ingegaan moet Apple dataverzoeken uitvoeren. Daarom heeft Apple een tool gemaakt waar je eenvoudig persoonlijke data kan opvragen die over jouw verzameld is.

Lees hier waarom je persoonlijke data word verzameld, wat er word verzameld en hoe de privacytool van Apple werkt.

Zowel Apple zelf als third party apps en online diensten via je browser verzamelen persoonlijke data. Ik was benieuwd naar wat Apple over mij weet en heb dit dan ook aangevraagd bij Apple. Al met al moet ik eerlijk zeggen dat ik had verwacht dat Apple meer persoonlijke data over mij had verzameld. Ook de soort persoonlijke data die over mij verzameld is vind ik goed te verklaren en heb er dan ook geen enkele moeite mee dat dit gebeurd.

Wat worden er voor gegevens verzameld?

Apple zelf geeft aan dat in ieder geval de onderstaande persoonlijke data worden verzameld.

 • Activiteit in App Store, iTunes Store, iBooks Store en Apple Music
 • Gegevens Apple ID-account en apparaat
 • Activiteit in Apple Online- en Retail Stores
 • AppleCare Support-geschiedenis, reparatieverzoeken en meer
 • Game Center-activiteit
 • iCloud-bladwijzers en leeslijst
 • iCloud Agenda’s en Herinneringen
 • iCloud Contacten
 • iCloud Drive-bestanden en -documenten
 • iCloud Mail
 • iCloud Notities
 • iCloud Foto’s
 • Meld een probleem met Kaarten
 • Marketing-abonnementen, downloads en andere activiteiten
 • Andere gegevens

Ik werd vooral nieuwsgierig naar de “Andere gegevens”. Door de persoonlijke data op te vragen ben ik erachter gekomen wat voor een soort “andere” persoonlijke data Apple over mij heeft bewaard. In mijn geval werden de volgende persoonlijke data verzameld:

Waarom verzameld Apple persoonlijke data?

In het bovenstaande stuk staat beschreven welke gegevens er van je worden bewaard. Een hoop zaken, vooral de iCloud diensten spreken voor zich. Wanneer je een iCloud voor foto’s hebt ingeschakeld zal deze ook bewaard worden in iCloud.

Marketing-abonnementen, downloads en andere activiteiten worden ook bewaard om gerichter reclame aan te bieden. Een verschil met Google is dat deze data lokaal op de iPhone staat.

Activiteit in App Store, iTunes Store, iBooks Store en Apple Music is ook een logische en zie ik het kwaad niet van in. Wanneer je bijvoorbeeld een app hebt gekocht en je een nieuwe iPhone hebt wil je niet dat je de app opnieuw moet kopen.

Gegevens Apple ID-account en apparaat zal puur zijn voor de administratie en beveiliging van je account en iPhone. Dit zal ook gelden voor:

 • Activiteit in Apple Online- en Retail Stores
 • AppleCare Support-geschiedenis, reparatieverzoeken en meer

Waarom “Meld een probleem met Kaarten” word opgeslagen is mij een raadsel. Dat het probleem opzich bewaard word is natuurlijk prima. Dit kan wat mij betreft dan ook prima anoniem bewaard worden.

De andere gegevens waar in mijn geval slechts lege mapjes waar ik geen data uit kon halen.

Privacytool Apple

Op je computer of laptop kan je via privacy.apple.com inloggen met je Apple ID. Na het inloggen krijg je eerst wat uitleg te zien, lees dit eventueel door en klik op “continue”.

Gegevens opvragen

In het scherm wat daarop volgt kan je kiezen uit diverse opties. Om je data op te vragen kies je de optie “Een kopie van je gegevens ontvangen”. Selecteer vervolgens welke data je wilt inzien en kies de maximale bestandsgrootte.

Let op, het verzoek kan even duren en bij veel data zal dit over meerdere emails verzonden worden. Apple geeft zelf aan dat dit maximaal zeven dagen zal gaan duren.

Gegevens bewerken

Je kan je gegevens bekijken, bewerken en corrigeren van je Apple ID en je Apple store transacties en informatie.

Account deactiveren

Je kunt wanneer je maar wilt en om wat voor reden dan ook je account tijdelijk laten deactiveren. Voor je veiligheid verifiëren we alle deactiveringsverzoeken. Dit proces kan tot zeven dagen duren. Je account blijft actief zolang de verificatie in behandeling is.

Account verwijderen

Je kunt wanneer je maar wilt en om wat voor reden dan ook je account definitief laten verwijderen. Voor je veiligheid verifiëren we alle verzoeken om verwijdering. Dit proces kan tot zeven dagen duren. Je account blijft actief zolang de verificatie in behandeling is.

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Geen stemmen aanwezig)
Loading...